Matala-asteinen tulehdus on keskeinen tekijä useiden kroonisten sairauksien taustalla

Hiljaisen tulehduksen taustalla voi vaikuttaa esimerkiksi stressi tai univaje

Matala-asteinen tulehdus on elimistön pitkäaikainen ja hiljainen tulehdustila, joka on yhteydessä sairastumisriskiin. Taustalla voi olla erilaisia tekijöitä, kuten epäterveellinen ruokavalio, liikunnan puute, stressi tai univaje.

Tuoreet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että matala-asteisen tulehduksen voimakkuus on yhdistettävissä kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen ja sydäntautien riskiin – pitkäaikainen tulehdus saattaa myös liittyä Alzheimerin tautiin ja masennukseen. Se on siis tärkeä terveyden mittari, jota kannattaa seurata.


Mitkä asiat voivat aiheuttaa matala-asteista tulehdusta? 

 1. Ruokavalio: Epäterveellinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, transrasvoja, sokeria ja keinotekoisia lisäaineita, voi edistää matala-asteista tulehdusta. Tällainen ruokavalio voi johtaa painonnousuun, metabolisen oireyhtymän kehittymiseen ja insuliiniresistenssin lisääntymiseen, mikä puolestaan ​​voi aiheuttaa tulehdusreaktioita elimistössä.

 2. Ylipaino ja liikunnan puute: Ylipaino ja istumisen lisääntyminen voivat lisätä matala-asteisen tulehduksen riskiä. Ylipaino voi johtaa krooniseen matala-asteiseen tulehdukseen, koska rasvakudoksen solut tuottavat sytokiineja ja muita tulehdusvälittäjäaineita. Liikunnan puute puolestaan ​​voi edistää tulehdusreaktioiden syntymistä.

 3. Tupakointi: Tupakointi on merkittävä tekijä matala-asteisen tulehduksen syntymisessä. Tupakansavu sisältää haitallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa tulehdusreaktioita kehossa. Nämä tulehdusreaktiot voivat vahingoittaa verisuonia ja altistaa monille sairauksille.

 4. Krooninen stressi: Pitkittynyt stressi voi myös edistää matala-asteista tulehdusta. Stressitilanteissa elimistö tuottaa stressihormoneja, kuten kortisolia, jotka voivat lisätä tulehdusreaktioiden voimakkuutta kehossa. Lisäksi stressi voi vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun, ruokavalioon ja elintapoihin, mikä voi lisätä tulehdusalttiutta.

 5. Unen puute: Unen puute ja huonolaatuinen uni voivat aiheuttaa matala-asteista tulehdusta. Riittämätön uni vaikuttaa immuunijärjestelmän toimintaan ja voi lisätä tulehdusvasteita elimistössä. Unen puute voi myös vaikuttaa negatiivisesti aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan, mikä voi johtaa tulehdusreaktioiden syntymiseen.


Mihin sairauksiin matala-asteinen tulehdus voi pitkittyessään johtaa? 

Matala-asteinen tulehdus voi vaikuttaa moniin eri kehon järjestelmiin ja aiheuttaa useita terveysongelmia. Monet matala-asteista tulehdusta synnyttävät tilat ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja vaikuttavat synergistisesti. Vaikka oireet eivät aina ole välittömästi havaittavissa, pitkäaikainen matala-asteinen tulehdus voi johtaa seuraaviin komplikaatioihin:

 1. Sydän- ja verisuonitaudit: Matala-asteinen tulehdus voi vaurioittaa verisuonten seinämiä ja edistää ateroskleroosin kehittymistä. Tämä voi johtaa sydän- ja verisuonitautien, kuten sepelvaltimotaudin, sydänkohtausten ja aivohalvausten riskin kasvuun.

 2. Metabolinen oireyhtymä ja diabetes: Matala-asteinen tulehdus voi häiritä insuliinin normaalia toimintaa ja aiheuttaa verensokerin hallinnan ongelmia.

 3. Liikalihavuus: Matala-asteinen tulehdus ja liikalihavuus voivat olla sidoksissa toisiinsa. Rasvakudoksessa tapahtuvat tulehdusreaktiot voivat edistää painonnousua ja vaikeuttaa laihtumista.

 4. Krooniset sairaudet: Matala-asteinen tulehdus voi olla yhteydessä erilaisiin kroonisiin sairauksiin, kuten nivelreuma, tulehdukselliset suolistosairaudet (kuten Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus), astma, psoriaasi ja autoimmuunisairaudet. Tulehdusprosessit voivat pahentaa näiden sairauksien oireita ja edistää niiden etenemistä.

 5. Neurologiset sairaudet: Matala-asteinen tulehdus voi liittyä myös neurologisiin sairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, Parkinsonin tautiin ja masennukseen. Tulehdus voi vaikuttaa hermosolujen toimintaan ja aiheuttaa kognitiivisia ongelmia sekä mielialan häiriöitä.

 6. Ikääntymisen nopeutuminen: Matala-asteinen tulehdus voi edistää ennenaikaista ikääntymistä ja solujen vanhenemista. Tämä voi johtaa kudosten vaurioitumiseen, kroonisten sairauksien esiintymiseen ja yleisen terveyden heikkenemiseen.

Vaikka matala-asteinen tulehdus ei välttämättä aiheuta kaikkia näitä terveysongelmia suoraan, se voi lisätä riskiä niiden kehittymiselle.


Matala-asteisen tulehduksen mittaaminen

Tulehdusta voidaan arvioida laboratoriokokeissa herkällä CRP:llä (S-hs_CRP). Valtimosairauden riskille on olemassa viitearvot: Sepelvaltimotaudin, aivovaltimotapahtumien ja raajojen valtimotaudin suhteellinen riski on pieni, kun CRP-arvo on alle 1,0 mg/l, keskitasoa CRP-arvoilla 1,0 - 3,0 mg/l ja suuri CRP-arvon ylittäessä 3,0 mg/l. 

Herkän CRP:n mittaus sisältyy seuraaviin lähetteettömiin laboratoriopaketteihin:

 

Matala-asteisen tulehduksen ehkäiseminen

Tulehduksen kehittymiseen voi vaikuttaa terveellisellä elämäntavoilla, kuten tasapainoisella ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja painonhallinnalla. Esimerkiksi omega-3-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi lievittää kehon tulehdustilaa. Omega3-raspahappoja löytyy muun muassa rasvaisesta kalasta, pellavansiemenistä, chia-siemenistä ja pähkinöistä. Tulehdusta voi ehkäistä myös stressinhallinnalla ja kiinnittämällä huomiota unen määrään ja laatuun.

Digitaaliset valmennukset auttavat pääsemään alkuun terveellisten elämäntapojen kanssa.